Čím začít sekci o plošinovkách, než jednou z nejznámějších. The Lost Vikings. Hra natolik známá, že nepotřebuje žádný článek a já si můžu v klidu dát volno, vložit pár videí a zase se ponořit do Světa Warcraftu. Děkuji za pozornost. Opravdu. No dobře, když tak prosíte, něco vám o ní řeknu, i když věřím, že jste se s ní určitě někdy setkali. A pokud ne, tak lžete. Říká vám něco společnost Blizzard? Určitě ano, vždyť je to společnost, která už 16 let tahá z chudých hráčů peníze za to, aby se mohli připojit do hry World of Warcraft jen proto, aby si vytěžili nějaké zlato a zase se odpojili. Vím to, jsem jedním z těch hráčů. Ale abych nekritizoval, tak tahle společnost Blizzard vydala 12 let před WoWkem (1992) naprosto geniální plošinovku The Lost Vikings (tehdy ještě pod jménem Silicon & Synapse, na Blizzard se přejmenovali až později). Původně byla hra vydána pro SNES v roce 1992, následně pak pro Amigu, PC, Segu atd. Na poslední jmenovanou konzoli vyšla hra dokonce v rozšířené verzi, která obsahovala o pět map více, než v jiných verzích a dala se hrát až ve třech hráčích zároveň. V roce 2003 vydal Blizzard hru znovu, tentokráte pro Game Boy Advance a v roce 2014 hru dali na svůj Battle.net zdarma ke stažení. V této verzi je navíc předělaná úvodní obrazovka a jako tvůrce už je zde Blizzard Entertainment. Hru si tak může stáhnout kdokoliv, kdo má zájem. A proč jsou Ztracení Vikingové tak geniální? Posaďte se, vyprávění začíná.

 

Bylo, nebylo. V jedné galské, tedy vikingské vesničce se rozhodli tři udatní válečníci, že půjdou pro maso do místního lesa. Těmi válečníky byl Erik the Swift, Baleog the Fierce a Olaf the Stout. Opustili své manželky s dětmi a vydali se na lov. Po návratu ulehli ke spánku a spali do doby, než se objevila mimozemská loď a unesla je do vesmíru. A tady to vše začíná. Cisař mimozemské rasy Tomator unesl vikingy proto, aby je umístil do galaktické zoo. To se naší trojici hrdinů samozřejmě nelíbilo. Proto se rozhodli, že se vrátí domů. Zní to sice jednoduše, ale bohužel tomu tak není. Cestou se totiž pokaždé něco zvrtne a vikingové skončí někde jinde, než původně plánovali. Přesněji, v jiné dimenzi. Cesta domů tedy bude dlouhá, náročná a plná logického uvažování.

Toho uvažování si užijete opravdu hodně, protože na rozdíl od klasických plošinových her té doby (například Aladdin od Disneye) je celkové pojetí hry spíše logické a pomalejší. Zapomeňte na zběsilé pobíhání po okolí a zabíjení všeho, co se hýbe, tady musíte nad každým krokem přemýšlet. Jak jsem říkal, hlavní hrdinové jsou tři. Každý viking má svoje vlastnosti a každý se tak hodí na něco jiného. Erik je rychlý. Běhá rychle, skáče a hlavou dokáže rozbít v rychlosti zeď. Baleog je zase válečník tělem i duší, má proto u sebe meč a luk s nekonečnou zásobou šípů. Olaf má zase štít, kterým může zablokovat nepřátele, nebo lasery. A pokud někam padá, použije ho jako padák. Každá mapa je navržená tak, abyste přes ní prošli pouze kombinováním všech schopností vašich hrdinů. což není jednoduché. Proto budete často umírat. Naštěstí se na mapách nachází různé věci, které jdou sbírat a používat. Od klíčů, přes ohnivé šípy, až po jídlo, které vám uzdraví jednu část života ze tří. A tímto způsobem budete muset zdolat celkem šest světů po čtyřech mapách, než se zase budete moct vrátit zpět na zem a žít šťastně až do smrti. A samozřejmě, co svět, to jiný design, jiné pasti a jiní nepřátelé. Začínáte tak na vesmírné lodi, kde jsou hlavně roboti, pak se přesunete do pralesu, následně do pouště, továrny, hračkárny a zpět na loď, kde se hra blíží svému konci. Toho se ale v nejbližších hodinách nedočkáte, protože zapomeňte na možnost save/load, tady akorát dostanete na začátku úrovně kód mapy, do které se můžete přihlásit.

Graficky na tom není hra ve srovnání třeba se zmiňovaným Aladdinem zrovna nejlépe. Omezené pohyby, pixelová grafika, prostě klasická hra na počítač. Naštěstí je vše zpracováno detailně, precizně a hlavně jde vidět, že si tvůrci hru užili. Vikingové si spolu povídají, komentují události okolo sebe, vtipkují, animace jsou roztomilé i přesto, že zrovna umíráte. A zvuky? Kvalitně ozvučeno a všechny mapy mají své melodie. Prostě hře po audiovizuální stránce nejde nic vytknout. Díky Dosboxu jde hru hrát i v této době (verze z Battle.netu má implementováno v sobě) a rozhodně se nejedná o ztrátu času. U této hry se budete bavit a nadávat zároveň i dnes.

Blizzard samozřejmě na svou hru nezanevřel a nadále ji podporuje. I když jen tím, že odkazy vsouvá do svých jiných her. Třeba ve World of Warcraft se se Ztracenými Vikingy můžete setkat několikrát. Popřípadě název zbraní a vybavení (Olaf’s All Purpose Shield, Baelog’s Shortbow apod.). Ve hře Starcraft 2 je bar pojmenovaný Lost Vikings a kapitolou samotnou je Heroes of the Storm, kde je trojice jako samostatná hratelná postava. A to nemluvím o přímém pokračování The Lost Vikings 2: Norse by Norse West, které je unikátní v tom, že na SNES má stejnou grafiku jako první díl, zatímco na PC a Playstationu byla grafika plně 3D modelovaná. O tom si ale povíme snad někdy jindy.

Blizzard hry umí. Ať už to byly plošinovky (Lost Vikings, Blackthorne), strategie (Warcraft, Starcraft) nebo RPG (Diablo), vždycky šlo o hit, který přinesl společnosti velkou popularitu umocněnou později vydáním MMORPG hry World of Warcraft nebo FPS hrou Overwatch. To už jsou ale hry, které na tento web zatím nepatří. Každopádně věřím tomu, že o Blizzardu tu ještě několikrát uslyšíme.

 

 

5 1 vote
Article Rating
1
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx