Konečně úhledná obálka? Tedy z určitého úhlu pohledu, že ano. Na tradiční reklamu s ježourem Sonicem jsme si taky už zvykli, tak klasicky na sedmičkový úvodník – číst to na mobilu je hrůza! Novinky začínají hutnou reportáží z veletrhu ECTS (kde bylo Score osobně!), což je vlastně převlečené E3, ale v Evropě, bohužel už dávno zaniklý veletrh, který spíše dle obrázků vypadá jako něco úplně jiného, co nemá vůbec nic společného s hrami, ale budiž. Navíc je zajímavé, že se takovýto veletrh konal hned 2x ročně! Schválně, co bylo dle ECTS hrou roku 1993? Dokážete si tipnout? A kdo by řekl, že si tu budete moci zkusit i VR? Pobaví i zmínka, jak fungoval tehdejší marketing a víte, co? Ono je to v bleděmodrém i dnes, možná ještě horší – hype nad hype. Novinky jsem se rozhodl nijak obšírně nerozebírat, ale pokud tam bude titul, který třeba pro mě promluvil do dějin (mých), tak ho s chutí uveřejním. Každopádně je Score č. 7 nabité novinkami a rozhodně neplatilo, že se rodily jen samé nové IP, dost her má za sebou číslici nebo je to zkrátka pokračování již zajeté série pod jiným jménem.

Rozhovor tentokrát obstaral jeden z bohů naší hráčské planety, řeč není o nikom jiném než o šéfredaktorovi Score Janu Eislerovi. Z náročného interview si vypláchneme hlavu hrou měsíce, kterou je Ravenloft, dungeonovka jako prase a ta atmosféra! Otočíme stránku na strategii s názvem The Horde, ideální pro začátečníky? Další slavný adventurní počin od Revolution Software si představíme v dosti netradiční recenzi, ale stačí napsat, že to jsou Ice a Andrew a hned jsou všechny chmury pryč. Řeč je o Beneath a Steel Sky. Na řadě je další preview z minula v podobě recenze a to Ultima 8 – Pagan a já jen teda bádám nad tím jestli Ultimu jako celek taky zařadit do must-play seznamu, asi jo – beztak tím nic neztratíme. Všimněte si, jaký důraz se v těchto dobových recenzí věnoval zvukům, dneska to vše bereme moc jako samozřejmost. Na další stránce na vás vybafne hlava Abrahama Lincolna z válečné strategie The Blue and the Gray – dnes už jen pro milovníky historie a války Severu proti Jihu. A přijíždí či spíše přilétá Apogee, aby nám přinesla lahůdku v podobě hry Raptor, jejíž styl znají hlavně Amigáci. Přečtěte si druhou stranu mince od Andrewa a máte po must play. Chcete zjetost? Máte ji mít – Bubba n’Stix! Hodně originální a svérázná chodička. Já vím, že jsou všeci už nervózní, kde máme ten letecký simulátor – tak tady je – Evasive Action a z preview už víme, že se povedlo a hlavně si zahrají díky přístupnosti skoro všichni. A další zjetost! Megarace s Lancem Boylem. Tohoto extravagantního moderátora nahrazuje další legenda na poli herní zábavy a to adventura Myst. Grafický skvost za 2.600,- Kč, woah. Toto Score je plné zjetostí, jak jinak si vysvětlit žluté peklo v podobě amigáckého dungeonu PeriHelion od maďarských sousedů. Do hlubin žlutého pekla se teprve propadneme až s Corridorem 7, což je průměrná sci-fi střílečka typu Wolfenstein. Následují “klasické čtyřrecenze”, u kterých se tentokrát pobavíte. Barbie, The Lord of the Rings, Krusty’s Fun House a Last Action Hero. Ano, podobnost názvů s filmovými není náhodná.

Trošku neobvykle se podíváme na hw článek o tom, proč být pořád věrný Atari s modelem ATARI 1040 STE (co je na Amize je i na Atari) – Proč by ne? Teď jsem si zasteskl, že náš Commodore 64 nešel spravit :(. Poster! Armored Fist! Už by to chtělo nějakou Laru spíš, co? No, na tu si ještě budeme muset počkat. Čas na návody – Ultima VIII, tipy pro UFO, Beneath a Steel Sky, Hero Quest 2, pokračování návodu na Dark Sun, The Elder Scrolls: Arena (to jsou mapičky však?). Než skočíme k Hardware máme tu reportáž z CeBITU, což je spíš výstava všemožného hardwaru z německého Hannoveru. I přestože se této výstavě magazíny už nevěnují, dodnes výstava funguje. Minule jsme se pokochali obrázky z chystaných her pro chystanou konzoli 3DO, takže teď se pokocháme i textem – perfektní multimediální centrum. A když už nám ty diskety stagnují, tak se více podíváme na fenomén CD-ROM. “Nemyslíte, že už je čas, stát se trochu multimediálními?” V Techboxu naleznete příslib, že budeme víc rozumět těm technickejm řečím a můžeme se s klidem vrhnout na konzolové recenze.

Začneme puss… Puggsy! Jo, Puggsy. Pěkná recenze, ale absolutně nečitelná? Schválně se podívejte, ano je to sken Score, ale stejně modré písmo na barevný podklad – tak to vážně nefunguje. Snad se recenze na Batman a Tale Spin budou číst lépe, až na ty názvy v textu, ehm. Tohle fakt není vychytané. Ale Tale Spin si fakt stojí za to přečíst, hlavně ten závěr. A další filmovka, Cliffhanger!!! To mi připomíná, že jsem ten film ještě neviděl :shame:. DICK TRACY. Promiňte, nechal jsem se unést, ale Dick Tracy, prostě nejslavnější soukromý detektiv ve střílečce na Mega Drive – z období prohibice v USA. Nezapomeňte ani na komixy a film s Madonnou! Ještě nekončíme s filmoherními produkty, ještě je tu Petr Pan v Hookovi. Tohle znám tak nějak dobře, protože jsem měl komix Hook a ten jsem hrozně rád četl (pozn.: vyhrabej na půdě). Ve stejném duchu to tedy musíme zakončit, tedy filmoherně – Terminator 2 a Bram Stoker’s Dracula. Pokud se vám pořád stýská po něčem, co jen zavání leteckými simulátory, potěší vás lexikon počítačového pilota. Ti zjetí, které neznechutila minulá povídka Test 011, tu mají pokračování. A je zase konec. Dopisy (tentokrát upozorním, že opravdu výborné reakce od redakce, u dopisu Iron Lorda či Flukeho, jsem vyprskl smíchy), Isaac Asimov, zhasnout a spát! Kdyby-jste tak věděli…

Návody

  • Beneath a Steel Sky – 42-43
  • Dark Sun – 46-47
  • Hero Quest 2 – 44-45
  • The Elder Scrolls: Arena – 48-50
  • Ufo: Enemy Unknown – 40-41
  • Ultima VIII – 37-39

Lordhellovo shrnutí MUST PLAY titulů ze Score č. 7

  • Beneath a Steel Sky
  • Myst
  • Ravenloft
  • Ultima série

Pro mě celkem rozporuplný měsíc – Ravenloft jsem ve své době nehrál, protože toho bylo tolik. Třeba Beneath a Steel Sky. Skvělá adventurka, kterou jsme na GoGu dostali zadarmo. Na druhou stranu Ultima 8 mě až tak nenadchla. Raptora hraju jednou za čas dodnes. Myst je spíše umění, než hra. A Barbie? Nejhorší hra všech dob? Kdysi jsem ji zkoušel a opravdu je tak blbá. A pak herní předělávky filmů…

Cena: 30,- Kč
Počet stran: 68
Hra měsíce: Ravenloft (90%)
Plná hra: /
Šéfredaktor: Jan Eisler

5 1 vote
Article Rating
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx