Tak jsme se dočkali, kulatá desítka je tu a rok 1994 skoro za námi, neotálejme a vrhněme se na to. Darth Vader na obálce dává tušit, co že to bude za hru měsíce, každopádně úhledná a čistá obálka. Pokocháme se reklamou na Amigu CD32 a úvodník je díky kvalitnímu skenu konečně dobře čitelný až na ten červený podklad v “nule”. Velmi pozitivně naladěný úvodník naladí na překopanou hitparádu her s komentářem od redakce, interview je zase netradiční, protože je s cizincem! Nick Pendrell, spolumajitel firmy Vision. Je vůbec skvělé, že někdo má o naší zemičku herně zájem, co. Otočíme list a podíváme se na preview akční adventury Dragonstone.

Novinky se nám zase po delší době roztáhly na čtyři stránky a jistě vám neuteče, že více pozornosti vaše oko získávají čím dál lépe vypadající herní obrázky. Dark Forces, Das Schwarze Auge, Doom 2, Command & Conquer!, Jagged Alliance! Slinty, slinty. Z novinek mě zaujal ještě jeden nápis a to Whale’s Voyage, což byla jedna z her, kterou mi tenkrát koupili rodiče a vzhledem k tomu, že jsme ji nedokázali s kamarádem tehdá spustit, užili jsme si aspoň u jeho ústředního songu hodně “larpovské” legrace.

Hra měsíce je tedy Tie Fighter, já vím – zase simulátor, ale tentokráte z prostředí Star Wars, takže must-play i pro hatery (jen tak mimochodem si tady možná často dělám legraci ze simulátorů, ale na mou obranu musím zmínit, že u těchto sci-fi user-friendly typů, třeba u legendárního Freespace nebo série X jsem strávil taky nespočet hodin, i když to nebyly simulátory v pravém slova smyslu. Pokud hledáte další alternativy – arkádovější, tak zkuste nyní remasterovaný Forsaken nebo sérii Descent, pro ty hardcore hráče z vás jsou pak ty letecké z WW2, co jsme se setkali s nimi tady – TFX a další – čili každý hraje, co ho baví). Další dáma na holení je Impossible Mission 2025, perfektní animace a nadupaná reedice (báseň) hry Impossible Mission z osmibitů. Houšť skvělých her neukončíme a přehoupneme se k sci-fi strategii Alien Legacy a jak už to tak bývá, sci-fi tématiku musíme ve správném poměru vyrovnat fantasy, strategií Dark Legions. Ještěže je Score slušný časopis – perfektní recenze. A jdeme na “prasárny”, teda na The Ultimate Pinball Quest, všimněte si, že i přes lamentování Score dávalo těm horším hrám velmi slušné hodnocení. Nepolepšíme si ani u Amigácké adventury Valhalla and the Lord of Infinity (že byli dřív samí lordi a helly?) Lízneme si Chupa Chupse a s lízátkem v hubě zapaříme Zool 2 aneb mravenci se vrátili. Apogee nám přináší skákačku Hocus Pocus a Silmarils skvělý Ishar 3: The Seven Gates of Infinity! Kde máme Ishara 123? Legendární FIFA už dorazila i na PC, takže recenze podruhé. Pak tu máme bojovku Elfmania, která mě nevím proč, pobavila okolními obrázky. Copak to máme tady? Aegis: Guardian of the Fleet – válečný simulátor. Následuje pekelný Hellcab (co jsem říkal o těch lordech a hellech), sci-fi adventura, bohužel smutná komedie. Zbývají nám už jen “rychlorecenze” na Zool (ano, pokračování je ve Score recenzované taky, brzy pochopíte, co to má znamenat), Lotus the Ultimate Challenge a Nigel Mansell’s World Championship a jedno překvapení? Tyhle všechny tři hry najdete na 1 cd kompilaci za 1 cenu! Wow!  U čtenářské soutěže se mi vybavila krásná odpověď na 3. otázku, vám též? Před odhalením posteru (ať to není letadélko, ať to není letadélko) tu máme další must-play retro a to Nether Earth. A teď Doommania? Věděli jste o tom, že jste si mohli koupit dalších 80 úrovní zvlášť? A co Doom Utilities – 350!!! 350 úrovní, to se přece nedá dohrát. Shut up and take my money!

Konečně poster, žádné letadýlko, a navíc se sličnými děvami! Legacy of Sorasil, tak ten by mi visel! Návody – Dark Half (hodně zajímavé, recenze nebyla snad), pokud jste si mysleli, že jsme skončili s Arenou, tak to teda ne – mapy jsme rozhodně nedojeli. Začneme s legendárním Lands of Lore, ještě se zastavíme u Al-Qadim, rozpečeme Ultimu Underworld a doplníme manu u zákysníku (hmm). V techboxu máme další novinku týkající se technických problémů apod. Uvula nám slíbil detailní seriál v dalším roce, takže se máme na co těšit a vzdělávat se.

A z Čech se přesuneme do Tokya na The Tokyo Toy Show (existuje dodnes), kde měla stánek třeba Sega, mohli jsme si prohlédnout i nové konzole jako Neo Geo CD nebo herní mašinku BA-X, má někdo doma? Co se skrývá pod tajemným názvem Hlava Kasandry? Další český počin z rubriky “Lidová tvořivost”, na mě trošku moc obšírné, ale fajn želízko v ohni. Preview tu dokonce máme i na Segu, berte to jako malou satisfakci za to, že tu Sega v minulém čísle chyběla. Navíc to preview je na smažbu Urban Strike a takové hry prostě žeru už z obrázků. Hele, formule, Virtua Racing na Mega Drive. Po závodech si dáme do držky v Super Street Fighter 2, další z legendárních her od Capcomu. Aero the Acro-Bat, chtěli jste hrát za netopýra a Batman vás sere? Tak fajn. Zákysník ve formě tipů a triků nechybí ani na konzole (teď si nepamatuju jestli byl už před tím), u kódů Cosmic Spacehead mám jemné svrbění je zadat do Steamu.

Na Dooma jsme dneska už narazili, Score bylo vytýkáno, že se Doomovi patřičně nevěnovalo, však si vzpomeňte na preview/review ve Score č. 3, čili je pochopitelné, že Score napravuje chyby minulosti. Tato Doom óda, která má samostatnou rubriku rovněž obsahuje několik legendárních hlášek, při jejíž čtení se mi vybavila blahodárná reminiscence – “Sestřička seděla na zemi u stěny s nožem v hlavě, asi rušila.” Tohle je povinnost si přečíst. Hlavně už v téhle době to byla naprostá legenda, co teprve teď, kdy si můžete Dooma zahrát na hodinkách, je to taková dokonalost (nejen po stránce herní), kterou snad ID Soft ani neočekávalo, tohle se bude pařit prostě pořád. Není to pro mě hra her, ale sklánět se před její bustou musím a Doom 2 klepe na dveře.

Musíme se zase vrátit k těm proklatým blyštivým plackám, které pořád dělají nám klasicistickým pařanům vrásky na čele, takže, co s nima a co s hrama, co na nich jsou, se dozvíme od další úvahy od Andrewa. Délka hry byla i hodinová (za plnou cenu) a vy nadáváte, že nějaká hra má těch hodin 6, zhýčkanci. Poslední soud, dopisy s vydatnou předmluvou a pak chytneme Vlka, toho s Jackem Nicholsonem a ještě skouknem Útěk z Absolomu, to to zase uteklo, na čtenou již brzy!

Návody

  • Al-Qadim – 44-45
  • Dark Half – 37
  • Lands of Lore – 42-43
  • The Elder Scrolls: Arena 38-40
  • Ultima Underworld – 46-47

Lordhellovo shrnutí MUST PLAY titulů ze Score č. 10

  • Alien Legacy
  • Dark Half
  • Impossible Mission 2025
  • Lands of Lore série
  • Nether Earth
  • Tie Fighter

Mno, hra měsíce patří mezi mé nejoblíbenější hry vůbec. A dokonce je to jedna z mých nej her ze světa Star Wars ever. X-Wing Alliance byla sice super, ale hrát za temnou stranu má prostě větší kouzlo. Zool 2 byl sice moc sladký a ten product placement byl tak nějak přes čáru, ale hrálo se to docela dobře. Stejně jako Hocus Pocus, pohádková arkáda od 3D Realms. Obě hry můžete najít v našem Pixelhunt TV, Ishar 3 jsem nehrál, protože jsem se nedostal ve své době ani na konec Ishara 1. Snad to někdy napravím, ale uznávám, že těch dungeon crawlerů bylo prostě dost a dohrávat je dalo opravdu zabrat. Celkově vzato se jednalo o příjemý měsíc, ale těch best her bylo tentokrát málo…

Cena: 30,- Kč
Počet stran: 68
Hra měsíce: Tie Fighter – 90%
Plná hra: /
Šéfredaktor: Jan Eisler
5 1 vote
Article Rating
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx