Vánoce, Vánoce přicházejí, zpívejme přátelé… V těch vedrech docela paradox, ale nebojte se, ještě se tak 3x vyspíte a už i vy budete mít v ponožce, když ne nablito od přežrané kočky, tak srolovanou ruličku s nápisem Score, což je milé s ohledem k tomu, že jsme na konci roku 1994. Obálka teda fakt vánočně nevypadá, ani není moc hezká, ale pokud posloucháte hitovku od Eiffel 65, tak si musíte chrochtat. Ano, je to tady, CD apokalypse se nedá vyhnout, hry začínají být lepší a hlavně se roztahovat i až na 4 CD (plýtvání, nedostatečná komprese?). Co jste vy čekali od vánočního Score – navýšení stran? Máte ho mít, teď už to bude pořád počet 84, což hlavně pro mě znamená více času na rozbor. Nicméně to taky znamenalo, že budete muset oželet ke gothaji rohlíky, protože Score zvýšilo i cenu na 36,- Kč. Další změnou je sloučení recenzí, kdy se nám budou míchat konzole s PC, máte radost? Jo, her je opravdu hromady (však sami vidíte), hitparáda přehlednější už taky nemůže být. Víme, že herní business je jen a jen poháněn penězi a všemožnými akvizicemi. Pojďme se exemplárně podívat, jak vydělat na hrách na příkladu Sony, i přesto ale máme Sony dodnes rádi nebo ne? Pod drobnohled našich hráčských senzorů se tentokrát dostali Lukáš Ladra a Jakub Červinka. Vem to červ, ehm. Sega tehdy frčela a frčely i několikrát dříve zmiňované upgrady k samotným konzolím, takže co umí Mega-CD? Až teď (kdo by se divil, když je místa ve Score habaděj) se dostáváme k softwarovým novinkám (na jednu stránku).

Ponořte se s námi do Inferna ve hře měsíce, já dle názvu čekal nějakou horrorovou adventurku a hle Inferno je simulátor, povedený – ale simulátor. A teď tedy ten cd opus, jakoby nestačilo na to upozornit jednou, nebo to je cílená provokace? Under a Killing Moon, první must-have cd titul, který chutná skutečně po sladkých třešních, však ta glorifikace čiší napříč celou recenzí, 2300 megabajtů, teda Texi! Ečstatica a ne, vážně to není počeštěný překlad typu Die Hard. Ečstatica je další (r)evoluční počin na poli akčních adventur. Jsou Vánoce a prší nám legendární hry (nebo sněží), takže tu je Transport Tycoon, co více dodat k této stavitelské modle? Metaltech: Earthsiege je sice simulátor, ale kokpit letadla vyměníte za hledí mecha. Fantasy Dragon Lore: The Legend Begins je “filmová” adventurka, kde se ujmete role Wernera rytíře. Platí rčení do třetice všeho dobrého i o Urban Strike? Dost otazníků, pojďme na Nova Storm, jehož zmínka pozorným čtenářům jistě neunikla. Tentokráte povedený akční sci-fi nástupce špatného Microcosm (při čtení recenze jsem se na chvíli stál tím školákem, který se prohání ve vesmíru). Co dále takhle válečný simulátorek z první světové války v podobě Dawn Patrol, hrdě si nesoucí odkaz slavnějšího Red Baron. Na stránkách Score se zase setkáváme s delfínem Ecco v recenzi pro Mega-CD, mě to snad donutí si jej zahrát. Od delfínů se zase přesuneme do války v tankovém simulátoru Armored Fist s pěkně zpracovaným úvodem do děje od Penguina. Pokud vás taky zklamal nemastný, neslaný Urban Strike, můžete si uklidnit chuťové pohárky v podobě hry podobného ražení Banshee. To svézt se na úspěchu skvělého Doomu se pokoušelo mnoho vývojářů, jednu takovou nepovedenou kopii můžete zkusit s Fortress of Dr. Radiaki.

Půjdeme radši na pivo a při alkoholovém opojení zabředneme do 7 dní a 7 nocí, další legenda na české herní scéně. Dominus už taková legenda není, ale fantasy strategie to je fajná. Modrý ježek již není ve dvoraně slávy, ale kde kdo si na tyto ježaté dobrodružství rád vzpomene, co třeba na Sonic and Knuckles…. Máte rádi švabach? To si šmáknete u německé verze strategie Zeppelin, která je nepřekvapivě o vzducholodích (pfffrrrrt) a jejich managementu. Z roku 1901 se přesuneme do daleké budoucnosti v “nehratelné” střílečce Super Stardust pro Amigu. Zabojujeme si v roli wrestlera nebo karatisty v bojovce Final Fight (zlaté automaty). Znáte Tetris? Blbé, že? Takže znáte BreakThru (neplést se songem od Queen)? Pažitnov je honorované jméno, ale na BreakThru jsem nějak herně nenarazil. Skvělý nápad, ale mohl být zpracován lépe. Další rybí vesmírná apokalypsa nás čeká ve střílečce Darius Twins. Disneyovky taky zažívaly žně, tak proč nepodlehnout Lvímu Královi na NintendoThe Lion King. Jdeme si zase líznout ChupaChupse v Lollypop. Překvapivě se jedná o skvěle hratelnou hopsačku. Z realistických strategií od Sida Meiera si tentokráte odpočineme u podobné fantasy strategie Master of Magic. Na Mega-CD si můžete zahrát za žraloka ze stok, respektive Sewer Shark není simulátor žraloka, ale deratizátora s kulomety a raketami. Následující herní titul se může rovněž řadit mezi klasiky, je to králík Jazz Jackrabbit ve stejnojmenném akčním nářezu. Blížíme se ke straně 50 a konec recenzí v nedohlednu, skutečně nedozírná porce. Pokračujeme tedy se střílečkou na AmigySkeleton Krew a zajezdíme si na Nintendu v F-Zero. Pak nás čeká další legenda v podobě Alien vs Predator. Ještě se neradujte, tohle je verze pro Jaguar a ta rozhodně neměla tak vyleštěné “koule” jako ta PC verze, co možná znáte i vy (zapomeňte na tu z roku 2011 – já mám na mysli tu z roku 1999 pro PC, také si všimněte, že chybí množné číslo ve slůvku Alien, to jen k upřesnění). Trenýrky tedy necháme suché a sjedeme ještě další známý dungeon ze série Realms of Arkania s podtitulem Star Trail, u kterého můžete doslova strávit zbytek svého života. Jak tedy dopadla očekávaná bojovka Rise of the Robots? Na rovinu moc dobře ne. Konečně se rozloučíme s opravdu hodně obsáhlou sekcí recenzí se stejně hodnocenými tituly sci-fi adventury Universe (návod ve Score č. 11, proto to mé zaskočení) a Return to Ringworld II. Jo, ještě tu je klasická recka na Bullfrogácký strategický hit Powermonger, ale to už překousnete.

Můžeme si v rychlosti shrnout návody, kde najdete pokračování Ishara, kontroverzní Return to Ringworld, dokončení Ultima Underworld, rozjetí System Shock Dreamweb. Jsme u Techboxu (mimochodem už jsme na straně 68, což by měl být jinak konec Score). Na straně 70 se vracíme k úvahám, které jsme si mohli již ve Score taky přečíst několikrát. Tentokrát se zaměříme na to, proč některé hry nemůžou dostat lepší hodnocení, aneb na Sedmero špatných vlastností nepovedené hry – zase něco, co platí do současnosti. Ta hratelnost – nebo vy chcete krásné grafické orgie bez imerze? Chybně jsem dále četl Zase trochu něco z minulosti (multimédií), jenže i to je pravda. Konečně sekce Hardware a na celé tři strany! Z dílen Bluepointu se podíváme na zvukovou kartu Sound FX Classic 3000 a cd-rom jednotku ICD 300 IDE CD-ROM. A znáte “utilitku” Action Replay? Velmi zajímavé čtení a zjištění, jak cheatují borci. Pojďme otestovat další herní periferie, vím, že joysticky jsme tu už měli, ale je jich tolik! Tak, co třeba výrobky od firmy Suncom? Pařanský zákysník se nám mění na Tipy a Triky? Eh, ok. Teď si dejte kafe a pořádně si projeďte novou rubriku Soudný den (dnešní “jízdní řád”). Nu a vaším úkolem teď bude všechny tyhle oznámené hry odehrát a všechny dohrát (máte výjimku u her, co náhodou nevyšly, pokud máte problém s jejich spuštěním, sežeňte si někde v archívech staré PC, které to rozjede) – aneb Pixelhunt herní výzva 2019 – hlaste se do komentářů).

Tak dobře srandy bylo dost a her snad ještě víc, neskutečné množství, u kterého teda žádám vědce a šarlatány, aby mi ten elixír nesmrtelnosti promptně dodali, abych to stihl všechno zahrát. V seznamu se samozřejmě schovává i řada legendárek, o kterých ještě hodně uslyšíme (vsákněte sliny). Jsme u dopisů! Tady začneme netradičně “silvestrovskými příhodami z natáčení”. Bohumil ale stejně “jede” nejvíc. Kulturně se ještě (v)zděláme u poslechu The Cranberries a Sabres of Paradise. V literární části konečně nechybí J.R.R. Tolkien a ve filmech se dozvíme o kultovkách Timecop a Natural Born Killers. Šťastný Nový rok!

No a můžeme směle říci, že jednu kapitolu máme za sebou. Score a jeho první ročník je definitivně u konce, já si jenom přeji, aby mi to šlo při dalších ročnících ještě rychleji než doteď. Což bude problém s nárůstem stránek u Score, i když má dnešní Score těch stránek ještě víc, tak je paradoxně přečtu snad rychleji než tyhle staré ročníky a navíc je čtu sporadičtěji. Tak cya v roce 1995.

Návody

  • Dreamweb – 64-66
  • Ishar – dokončení – 56
  • Return to Ringworld – 57
  • System Shock – 60-63
  • Ultima Underworld – 58-59

 

Lordhellovo shrnutí MUST PLAY titulů ze Score č. 12

  • 7 dní a 7 nocí
  • Ečstatica
  • Jazz Jackrabbit
  • Powermonger
  • Realms of Arkania – série
  • Transport Tycoon
  • Under a Killing Moon
  • Urban Strike

Paradoxně dost těchto her je hratelných i v moderní době – Under a Killing Moon mám na Steamu (je i na GoGu), Transport Tycoon (jedna z mých best her Ever) je ve free verzi OpenTTD, Jazz Jackrabit je i s pokračováním na GoGu, Arkanii mám celou trilogii i s remakama na Steamu a 7 dní a 7 nocí je snad už jako freeware. Nebo alespoň pokračování je. A konzolovky jsou živé dodnes – Lion King je na obou platformách, Ecco na Steamu pod Sega Collection, Sonic taky a F-Zero bylo vydáno v rámci SNES Mini. Jinými slovy – legendy stále žijí a stále se hrají i po skoro 25 letech.

Cena: 36,- Kč
Počet stran: 84
Hra měsíce: Inferno – 91%
Plná hra: /
Šéfredaktor: Jan Eisler
5 1 vote
Article Rating
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx