Bez nějakých větších prodlev se vrháme na další Score s číslovkou 14, kterému vévodí velmi zvláštní artwork ze hry Discworld, který se ale jinak na obálce textově nenachází, za to tu najdeme tituly jako Hell nebo Descent. Co takhle Superkit – to je panečku produkt od AutoContu – multimediální orgasmus i s návodem na VHS a to za 15.740,-! Dneska jistojistě ceněný sběratelský kousek. O čem se mluví ve Score? Zrekapitulujeme si několik chybek, že už není tráva zelená a pokračujeme tvrdou kritikou od čtenářů. Čili vše při starém. Novinkou v pravém slova smyslu je rubrika Profil, kde se bude Score věnovat známým softwarovým firmám. Jako ostatně dnes se opakuje i výstava CES v Las Vegas. Např. Sony si nechalo výstavu uniknout, a tak pomyslné žezlo získalo Panasonic a jeho 3DO. Velké konzole přijdou už jistojistě (PlayStation) a tudíž byla výstava jinak lehce mdlá. Co aspoň filmové hry? Na Alien vs Predator jsme už ve Score narazili, tak asi budete lehce mystifikování (jako já), co to znamená Alien vs. Score. Inu best hra ever? Pamatujte, že se jedná o jiný titul než ten, na který možná s láskou vzpomínáte dodnes (já hlavně na soundtrack). Jedná se o dovysvětlující článek, kdy řadě hráčům nedovolilo spát hodnocení, ke kterému se Score v recenzi rozhodlo, tudíž redakce považovala za nutné tuto část hráčstva uspokojit osvětovým článkem. Pro ty, co to řešit nechtějí, radši hurá na novinky, kde čpí nadrženost z pokračování Dungeon Mastera a Elder Scrolls.

Hra měsíce pro Andrewa a ICE je sci-fi simulátor, se kterým jste taky dost možná měli, co do činění. Řeč je o sérii Descent a o to, že je zájem o tuto značku dodnes svědčí jeho nedávný pokus o remaster. První skutečná virtuální realita na PC, skvělé 3D mapy, hra po síti, 3 stránky textu, hurá vyčistit doly od zavirovaných robotů. Tedy pokud vám nebude tak na blití, že to nedáte. Tím je vlastně série Descent taky proslulá, já osobně jsem u žádné z těchto her nestrávil tolik času a tudíž mi blivno nebylo, nicméně jsem si málem odplivl po středně dlouhém hraní Dooma, takže asi nic pro mě – jedině s auto-berserk módem. Přichází hra, jako stvořená pro mě, pentagramy, špína, kozy, peklo a zase tři stránky. Andrew nás provede peklem v téhle stylové adventurce Hell: A Cyberpunk Thriller, že by tady čerpal inspiraci jeden z autorů horrorové série V/H/S? Po reklamě na lákavý obchod s AD&D věcmi (nejen) se z pekla přesuneme do barevnější adventurky Presumed Guilty, což není nic jiného než trochu narychlo splácané pokračování Innocent Until Caught. Adventurní jízdu ještě nekončíme a pokračujeme s The Big Red Adventure, lehce technicky nedodělaný, ale zajímavý počin od Core Design. Konečně oblékneme uniformy těch zlých kluků německých a hurá do ponorkových bitev v nabušeném simulátoru Aces of the (the) Deep. Konečně přichází prasárny, tedy hutná fantasy adventura (chcete-li JRPG) z Japonska! Skoro se ani nedá číst z těch obrázků, však? Buďme rádi, že i mimo Japonsko k nám přichází takovéto skvosty – Knights of Xentar ftw!

Rozkošné Lemmingy zná snad každý, konečně si je můžeme užít znovu Lemmings 3 – All New World of Lemmings. Milovníky „Strike“ série potěší recenze Jungle Strike (nebude se létat jen s helikoptérou) a na další platformy se nám dostal i další ponorkový simulátor Subwar 2050. Trhání a kousání hlav, co že to je? Ano, Mortal Kombat 2! Indiana Jones se nám dostává i na SNES s podtitulem Greatest Adventure. Lucas Arts umí i v klasické „chodičce“ překvapit! To ještě dobré EA nám přináší NHL Hockey 95. Zatímco v realitě bylo celkem dusno, my si můžeme užít kotouče bez těchto rušivých elementů. Pokud máte raději H. Forda v roli Han Sola, tak je tu výborná alternativa, zase od LucasArts a taky na SNES – Super Return of the Jedi, takže je to jen na vás, co preferujete. Jestli ani jedno, třeba dáte šanci simulátoru Retribution, no možná byste radši neměli… To platí i o Zephyr (aspoň, že ty recenze se čtou jedna radost). Po této „odpadní“ smršti si dáme intermezzo v podobě dvou minirecenzí na Gameboy Monster Truck Wars a Winter Gold, abychom se zase setkali u akční pecky s názvem Virtuoso. Ublinkneme si a posuneme se k historické strategii Lords of the Realm, i přes honosné slovo v názvu se nejedná o takový hit, jaký byste možná čekali. Dojit značky se musí, tak pojďme podojit i Cannon Fodder 2. A co roztomilá autíčka PowerDrive? Že ne, nu dobrá, tak ještě zakusíme Syndicate na MegaDrive. Score je skutečně tentokrát plné podprůměrných her, budiž další příklad v podobě multimediálního horečkou žhnoucího CyberWar. Ono, vůbec ty názvy her je fakt kumšt, další je Cyberia? Cyber, kyber, hyper, ultrasuper… FMV v uvozovkách. Chuť s příchutí zjetí si teprve spravíme u Shaq-Fu. Znáte Shaq O’Neila? A co takhle jej spojit s bojovkou? Chválím aspoň originalitu. Na zmínku o Voyeurovi jsme už ve Score narazili, o to více si dávejte pozor, jak lákavě to může vypadat. To platí i o posledním zářezu v nabité rubrice recenzí, sci-fi střílečce Space Pirates. Za odměnu vám budiž klasické recenze na Dungeon Master a Wizardry VII.

V sekci Hardware se zaměříme na multimédia s tím, že v aktuálním čísle se pod lupou podíváme na CD-ROM. Pod drobnohled se dostane i luxusní Goliáš mezi joysticky – Phoenix (nutno říct, že vypadal masivně). V úvodníku zmíněná nová sekce s názvem Profil se věnuje autorům Dungeon Master firmě FTL (Faster Than Light). V Software rubrice se podíváme na kousek Rise of the Triad od slavných Apogee. Nechme se překvapit, co z toho vypadne. Teď se nicméně posaďte a poslouchejte další pokračování seriálu, jak se stát pilotem aka Virtuální kokpit. Dávky filozofování se nám dostane v podobě příkrmu v Andrewově úvaze „Černobílá“ (není nic jiného než hledání rovnováhy mezi životem ve virtuální realitě a v realitě té nevirtuální – ačkoliv?), což je klasicky skvělé počtení. A co zase vytýkali čtenáři v Dopisech? Bacha na Proroka, čuňata. V Kultuře se podíváme např. na Bjork, dEUS či Pearl Jam (tady je výhoda aspoň oproti hrám, že tady stačí si na YT něco poslechnout… a to bude platit v kterékoli době, vlastně i o filmech – ačkoliv to není tak snadné). František Fuka nás konečně provede slavným karetním Magic: The Gathering, skoukneme na Nově Stargate a Interview with the Vampire a těšíme se opět na vás u rozboru dalšího čísla.

Záměrně jsem v článku přeskočil sekci návodů, kde jsme se rozhodli přijít s další novinkou, kdy Vám budeme sepisovat přehledný soupis návodů + jestli se jedná o pokračování, rovněž s detailním umístěním v daném čísle (upravíme i u starších čísel).

Návody

  • Dragon Lore – 54-55
  • Hell – 59
  • King’s Quest VII – 64-65
  • Little Big Adventure – 62-63
  • Noctropolis – 60-61
  • The Legend of Kyrandia 3: Malcolm’s Revenge – 56-58

Lordhellovo shrnutí MUST PLAY titulů ze Score č. 14

  • Descent
  • Dungeon Master
  • Hell
  • Jungle Strike
  • Wizardry série

Descent sice byla skvělá hra, kterou podle mě překonalo její pokračování, ale nedalo se to hrát v jednom kuse delší dobu. Xentar byla skvělá hra a pro mě první seznámení s JRPG hrami, kterým jsem věrný dodnes. Big Red Adventure nebo Presumed Guilty mě trochu minuly, respektive v prvním případě mě hra moc nebavila. Jungle Strike chystám Gameplay videa (předchozí díl Desert Strike už máme online), NHL 95 bylo pro mě zklamání, protože v té době vyžadovalo CD-ROM, takže jsem zůstával u NHL Hockey. Pokračování Cannon Fodder bylo stále zábavné a Mortal Kombat 2 je skvělá hra i po letech. Takže za mě super měsíc.

Cena: 36,- Kč
Počet stran: 84
Hra měsíce: Descent (90%)
Plná hra: /
Šéfredaktor: Jan Eisler

5 1 vote
Article Rating
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx