Score s pořadovým číslem 15 má na obálce Stormtroopery, což dává dost najevo, že budeme mít uvnitř další zářez z populární série Star Wars. Ještě než se dostaneme k této hře měsíce, tak pár slov na úvod. Konečně se ustálila koncepce časopisu a prostor se dostává tradiční preview sekci. Discworldu se však ani teď nedočkáme, za to se blýská na časy! Je smutné, že pořád panuje všeobecné povědomí (o to zarážející mezi čtenáři), že jsou hry oslavou satanismu a bezmezné brutality. O zamezení tomuto prohlašování se snaží Score bojovat anketou. Krom ankety jsou tu nové rubriky – RPG a MS Home, schválně jestli uhodnete, co se pod těmito rubrikami skrývá. A neopomínejme, že celá redakce je už vzteky bez sebe, že pořád nemá v prackách Dungeon Mastera 2.

Víte, co je Pařeniště? Nebo lépe, co je diskmag? Předchůdce internetových fan stránek s představiteli Štepánem Hrbkem a Bélou Nemeshegyim. U popisu, jak s diskmagem zacházet, se možná zasmějete, ale uvědomte si, že je rok 1995! A ještě si dovolím jednu citaci: „První číslo Pařeniště mělo okolo 600KB. Rychlým modemem trvá stažení asi 8 minut, pomalým několikanásobně více.“ Zajímavá je i přislíbená spolupráce mezi Score a Pařeništěm. Pařanskému oku rovněž zalahodí interview s ženou (hráčkou) Irenou Formánkovou a chlapsky nám to zase vyrovná Martin Dvořák. A Dungeon Master 2! Pozor jen preview. Aspoň se zchladíme nabušeným Full Throttle od LucasArts.

Hra měsíce Dark Forces se rozprostírá přes celé čtyři stránky, takže není záhodno, že to je herní povinnost jako prase, žádná kopie Doomu. U části textu o získání Dark Forces z ruk prodavačových, se taky nedá zapřít satanův vliv na ICEho. Srdce zjetých obejme další čtyřstránková recenze tentokrát pod taktovkou Andrewa, řeč je o adventurce Woodruff and the Schnibble of Azimuth. Pro zjištění, jak by jeho kritika společnosti zafungovala dnes, by stálo za to si ji (znovu) zahrát. Blýská se zkrátka na lepší časy a potěšil i další díl v sérii Alone in the Dark III, horrorová adventurka změnila kulisy směrem na divoký západ a po rozporuplné dvojce se zase dočkala zaslouženého zájmu a hodnocení. Špatně ani nevypadá Wings of Glory, což je sice válečný simulátor, ale ten bych si klidně zahrál i já. Nutná koupě pro milovníky George Lucase je rozhodně sběratelská kolekce simulátoru X-Wing a na cd-romu. Neopomeneme ani pokračování X-Wingu v podobě Tie Fighter v recenzi na datadisk Defender of the Empire, kde se podíváme na zoubek i nekalým praktikám rozšiřování původních her. A Zorro znáte? Hra sice nevypadá tak otřesně, ale aspoň si užijeme další tradiční Andrewův přednes. A překvapení – The Big Red Adventure jsme tu měli už minule, ejhle Andrew se přiznává, že to odflákl a máme tu reparát, spornost toho všeho si necháme na jindy. Zarážející kombinaci nám přinesou pravěké závody v BC Racers. Bureau 13, další sci-fi adventurka spadající do těch průměrných kategorií, střeva plivala žiletky! Na SNES si užijeme amigácké veletoče ve Spindizzy Worlds. Další stranu nám ovládli dvě recenze Marvin’s Marvellous Adventure a další z rodiny pinballů Pinball Illusions. Kontroverze s Atari Jaguar se nevyhneme ani v recenzi na “robořežbu” Iron Soldier. A deset minut na anketu máte? Můžete i vyhrát System Shock, holt nějak ty satanovy chlupy musíme Score vytrhat… Ani po anketě ještě neskončíme nabitou sekci recenzí, probereme strategii Ironseed. Kdo má zase chuť na králíka, tak toho uspokojí akční Whizz. Majitele GameBoye zajistě potěší přírůstky Tarzan a Tazmanian Devil in Island Chase. Po dlouhé pauze jsme se dočkali i simulátoru KA-50 Hokum, jestli se to povedlo nám sdělí Ice. Komu nevyhovoval králík, tak je tu konečně něco pořádného (alespoň na hlad) – Pizza Tycoon. FMV nadšenci si jistě užijí v Drug Wars. Dále zahučíme do arkádovky After Burner. Z reklamy na Cannon Fodder 2 dostávám kopřivku (vojně jsem se i tak vyhnul), vojenské povinnosti se nevyhneme ani v další reklamní stránce, radši se podívejme na strategii Hammer of the Gods, ta má moc hezké artworky, ale samotnou hru tu nevidíme. Co konverzi Theme Parku na CD32 a bezduché závodění v All Terrain Racing? Už nás čeká jen akční adventura Alien Logic a sekci recenzí zakončíme recenzí klasickou na adventuru Eternam.

Po sekci návodů nám Karel Papík vysvětlí, odkud se vzal nový a oblíbený žánr RPG her. Jak si poradit s příkazy v DOSu nám pomůže pro změnu nadstavba Cybex Shell. A Mini Disk s Philem Collinsem někde máte? Že ne, tak si o něm aspoň přečtěte ve Score. Po několika stránkách inzerce se podíváme na profil firmy, kterou je tentokrát D.I.D. aka Digital Image Design. A co vám říká Microsoft Home: Cinemania ’95? Jedná se o přehlídku multimediálních aplikací, v tomto čísle navíc slíbené, že se podíváme nejen na Cinemanii patřící do rodiny Microsoft. Hodně zajímavý kousek, který by se dal dnes připodobnit třeba k iMDB. Bob Koutský samozřejmě nezapomněl ani na ty z vás, co se těší na další díl Virtuálního kokpitu… aneb ozbrojený a nebezpečný. Vadí vám něco na herním průmyslu? Bodejť by ne, jak trefně znějí zmíněné problémy i v současnosti – úvaha od Andrewa a ICE s názvem “Co tě pálí has!” Rád tyto problémy zmíním i zde – nepravdivá reklama, datum vydání, nehotové produkty, cenzura, hype (ano, už dávno se hype nazýval svým pravým jménem) a přetvářka. U hypu jsem se trošku zarazil, protože to vyvrací pochybnosti, že by někdo z redaktorů Score recenzoval hru bez toho aniž by si ji sám zahrál apod. Tato kontroverze je sice již zažehnána a je zbytečné o ní polemizovat, tak vlastně můžeme s klidem v duši i toto Score zdárně dočíst. Jo a Romero si stejně z vás udělá své děvky! A Ing. J. Uhér v sekci dopisů taky, my zatím v klidu nabrousíme naše krví zalité sekyry (pauza na drobnou sexuální orgii). V kultuře se podíváme na Vangelis, jehož jméno by vám nemělo být rozhodně neznámou a v kinech si vychutnáme Streetfighter a Star Trek: Generations. Nově se na celé stránce dozvíme, co nás čeká ve Score 16 a my se můžeme bez čekání do jeho čtení okamžitě vrhnout.

Návody

  • Alone in the Dark III – 62-63
  • Hell (pokračování) – 56
  • Presumed Guilty – 58-60
  • The Lost Vikings – 61
  • Woodruff and the Schnibble of Azimuth – 54-55

Lordhellovo shrnutí MUST PLAY titulů ze Score č. 15

  • Dark Forces
  • Woodruff and the Schnibble of Azimuth
  • X-Wing Collectors Edition

Co tu máme – Dark Forces bylo boží. Jako fanouška SW univerza mě hra velice potěšila a navíc to byla jedna z prvních FPS her (čti Doomovek), které využívalo pohled nahoru a dolu. X-Wing ze stejného univerza taky, i když jsem měl radši Tie Fightera, který je tu zastoupený datadiskem, který jsem nehrál, protože jsem nedohrál původní hru. Alone 3 bylo super, ale chyběla mi tu atmosféra prvních dvou dílů. Woodruffa jsem měl a možná ještě někde vyhrabu jako originálku z nějakého Score. Ta hra mě bavila, ale podle mě nedosahovala kvality Goblins 3. Ale jako Let’s Play bych to mohl někdy dát. Big Red Adventure se mi nelíbila po grafické stránce, Bureau 13 mě minula a u Pinball Illusions jsem strávil dlouhé hodiny. Nebylo to tak skvělé jako předchozí Pinball Fantasies, ale hrálo se to super. A po dalších hrách už dnes vesměs ani pes neštěkne. Celkově vzato silný měsíc… I bez toho Dungeon Mastera 2…

Cena: 36,- Kč
Počet stran: 84
Hra měsíce: Dark Forces (91%)
Plná hra: /
Šéfredaktor: Jan Eisler

5 2 votes
Article Rating
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx