Jak začít recenzi na hru vycházící z knižní série, která provázela celé mé dospívání a celkově zformovala můj pohled na fantasy knihy a příběhy? Pravda, bude to obtížné, ale budu se s tím muset nějak poprat. Tak začnu knížkami.

Sérii Discworld, nám Čechům známou hlavně jako Úžasnou Zeměplochu, napsal anglický spisovatel Terry Pratchett a začala vycházet v roce 1983 (o deset let později i v české verzi, výborně překládaná Janem Kantůrkem) první knihou jménem Barva kouzel. O tři roky vyšlo pokračování Lehké fantastično a pak už prakticky během roku jedna až dvě další knihy z této série, která má celkem 41 knih a několik povídek. Terry Pratchett bohužel v roce 2015 zemřel a série tím pádem skončila. Hlavním bodem celé série jsou příběhy několika hrdinů, které se odehrávají na ploché zemi, kterou drží na svých hřbetech čtyři obrovští sloni stojící na krunýři vesmírné želvy A’tuin, která plave galaxií. Série obsahuje klasické fantasy prvky spojené se satirou a parodií knižního i reálného světa.

Když jsem zmiňoval několik knižních hrdinů, měl jsem tím na mysli to, že každá kniha má jiného hlavního představitele. Byla tu výjimka v podobě prvních dvou knih, kde příběh pokračoval v druhém díle, jinak dále je to, co kniha, to jiný příběh a jiná postava. Nejčastěji se můžeme setkat s příběhy Městské hlídky (dříve Noční hlídka), čarodějkami a Mrakoplašem. V posledních knihách to pak byla Tonička Bolavá a Vlahoš von Rosret.

A tady se konečně dostávám ke hře. Příběh této hry je totiž inspirovaný osmou knihou Stráže! Stráže!, ale samozřejmě se změnami. Tak předně je rozdíl v hlavním protagonistovi. V knize to byla právě Městská hlídka, ale tady je to změněno na Mrakoplaše. Na jednu stranu s tím problém nemám, protože Mrakoplaš (v originále Rincewind) je moje oblíbená postava ze Zeměplochy, ale na druhou stranu je to pak trochu zmatené, když ten příběh znáte a najednou vám ho celý někdo změní.

Příběh je takové klišé, v největším a nejšpinavějším městě Ankh-Morpork, se objeví drak, který město terorizuje. Je povolaný tajnou sektou a chce tu zůstat. Vy, jako Mrakoplaš, musíte najít draka, splnit jeho požadavky, najít tajnou sektu a vyhnat draka. Prostě klasika. A teď je tu otázka, proč si tvůrci změnili příběh? Mrakoplaš je sice super, ale na druhou stranu, kdybyste hráli za kapitána Elánia (velitele Městské hlídky), bylo by to taky zábavné? Nebo nezáživné? Tady opravdu nevím. Jsem sice zastánce původní knihy, ale Mrakoplaš, rozený zbabělec a nemehlo, má velké předpoklady k tomu, aby tato verze knihy byla lepší.

A je tomu tak? Je pravda, že hra má velké plus v dabingu. Role Mrakoplaše se ujal můj oblíbený britský komik Eric Idle (jeden ze skupiny Monty Python) a jeho hlas se k mágovi, který má na čarodějném klobouku napsáno Mák, hodí naprosto dokonale. Ostatní hlasy jsou taky super, ale tohle je prostě výborná volba. Po zvukové stránce není hře co vytknout a hudba je příjemná a chytlavá, že si jí za nějakou dobu budete taky broukat.

Po technické stránce bych mohl hře vytknout akorát jednu věc a tou je ovládání. Systém kliku, dvojkliku a pravého kliknutí je hrozný, hlavně v případě, když jste zvyklí na Scumm systém z her od LucasArts. Než si člověk zvykne na to, co má zrovna zmáčknout na myši, když chce jen vyjít z místnosti, to je na delší dobu.

A teď to hlavní, co vlastně na hru říkám? Ať už jako fanoušek knih, nebo adventurek? Pokud bych hodnotil hru podle příběhu a tématu, nemám, co bych jí vytknul. Ta hra je skvělá. Jsou tu odkazy na věci z knih, dost věcí z knih je tu zobrazeno a vy tak máte lepší představu při dalším čtení, máte možnost procházet Ankh-Morpork, nebo pak i Zeměplochu, potkáte tu známé osoby, například Smrtě, ten vás bude provázet pořád. To vše se ale kompenzuje docela náročnou obtížností. Když si vzpomínám na první hraní ve své době, zasekl jsem se v části, kdy „cestujete“ časem a dál jsem to prostě nezvládl. Dnes, s odstupem času, je to jiné, ale ta obtížnost zůstala.

 

Co tedy říci závěrem? Ať už jste fanouškem knižní série, nebo ne, tohle je povinná hra pro každého, koho baví adventurky, popřípadě se chce u hry pobavit. A že to má základy v jedné z nejúspěšnějších fantasy sérií? To je jedině dobře!

 

 

5 2 votes
Article Rating
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx