Před nějakou dobou tu kolega Lordhell rozjel novou rubriku, která se bude zaměřovat na hraní indie her, které jsou nějak spojené se zlatou érou gamingu. Ale k tomu, abychom tu měli vše pohromadě, nám chybí už jen jedna věc. Remastery! Posledních pár let se s tímto žánrem her doslova roztrhl pytel a skoro každá společnost, která na trhu působí alespoň deset let, vydává nějaký remaster své hry. Někdy ty hry dopadnou skvěle (Command & Conquer), někdy průměrně (Assassin’s Creed Liberation HD) a někdy mizerně (Need For Speed: Hot Pursuit Remastered). A do jaké kategorie patří Full Throttle? Předně ale musím říct jednu věc, žánr adventure her je můj nejoblíbenější a společnosti LucasArts nebo Sierra jsou pro mě modly. Proto budu během tohoto článku trošku zaujatý. Nebo ne? Tak jdeme na to!

Původní hra Full Throttle vyšla v roce 1995 pod hlavičkou společnosti LucasArts a je pod ní podepsaný Tim Schafer, který pracoval i na prvních dvou hrách ze série Monkey Island a Day of the Tentacle. Následně se pak osamostatnil a založil si společnost Double Fine Productions, ve které remasteroval některé starší hry, pod kterými byl podepsán v LucasArts. A Full Throttle byla jedna z nich, na kterou jsme čekali jako na smilování. Proč? Protože tato hra do té doby (2017) nebyla nikde v digitální formě k zakoupení. Což byla škoda, protože hra toho má hodně k nabídnutí i dnes a byla by škoda, kdyby zmizela v propadlišti dějin. A my se teď na ní detailně podíváme…

Vy jste hlavní hrdina, Ben Throttle, vůdce motorkářského gangu The Polecats. Na začátku svého putování, které hráčům vyprávíte, jste se setkali s Malcolmem Corleyem, posledním výrobcem kvalitních motorek v zemi. A jeho zástupcem a jeho víceprezidentem Adrianem Ripburgerem, který má s firmou trochu jiné plány. A jelikož vy do těch plánů nespadáte, rozhodne se Ripburger, že se vás zbaví. Jenom vás, protože váš gang mu může být užitečný. Alespoň na nějakou dobu. Takže vás omráčí, odhodí do kontejneru a sabotují motorku. A až se proberete, vydáte se na dlouhou cestu za záchranou svého gangu, záchranou Corley Motors, opravou své motorky a hlavně za nápravou své reputace. A taky za likvidací ostatních motorkářů po cestě.

Příběhově hra až tak moc neexceluje, to přiznávám, ale když si jí jednou spustíte, nebudete se od ní chtít odtrhnout. Svět okolo vás bude připomínat filmy o Mad Maxovi, hlavní hrdina bude trousit drsné hlášky, animace a pohyby vám přijdou jako z klasického animovaného filmu ze světa komiksů Heavy Metal a celkově vzato vás to prostě bude bavit. Tahle hra má koule, humor, napětí, prostě po příběhové a designové stránce jí nic nechybí. Možná bych trochu přidal délky, protože se dá dohrát celkem rychle (zhruba osm hodin), ale to nic nemění na tom, že nebudete zakoupení litovat. A pokud by vám to všechno nestačilo, je tu ještě skvělý dabing, kdy třeba Ripburgera namluvil Mark Hamill a navíc je tu skvělý rockový soundtrack. Mimochodem, titulní skladba je prostě nezapomenutelná (o to více pak pobaví, když se díváte na pozdější díly Ženatý se závazky a Kelly tam na tuto skladbu tancuje).

 

To by bylo o základní hře. A teď ten Remaster, co nám přináší nového? Hlavním důvodem remasterů (alespoň podle větších firem, jako je EA) je ten, že vydají tu samou hru bez ničeho nového, se stejnými bugy a za plnou cenu. Výhodou této hry je fakt, že vychází pod Double Fine, kde je šéfem tvůrce této hry. Ten hru přizpůsobil dnešním počítačům, upravil grafiku, zvuky a hudbu, přidal audio komentáře ve hře a dodal trofeje. Dále hru optimalizoval i na konzole ještě dnešní generace (PS4, XONE) a v případě Sony ještě přidali Cross-buy na nedoceněnou PS Vita. Musím říct, že v tomto případě měla hra největší potenciál. Vita má dotykový displej, na kterém se dalo hrát podstatně zajímavěji. A pokud se vám remasterovaná verze nelíbí, stisknutím tlačítka nebo klávesy se můžete kdekoliv a na jakékoliv platformě vrátit do rozhraní z původní verze hry.

Full Throttle byla ve své době pro mě naprosto skvělá hra, která ani po tolika letech neztratila nic ze svého kouzla. Za mě je to stále must-have pro fanoušky adventure her a stejně tak i pro ty, co mají rádi tuhle retro remaster vlnu, která se nás bude ještě dlouho držet. A pokud budou vycházet podobné předělávky starších her, tak já jsem jen pro.

 

 

5 1 vote
Article Rating
2
0
Rádi bychom věděli tvůj názor, prosím komentujx